I bak-tagen
Är inne i en period då jag börjat baka en hel del igen. Främst matbröd, faktiskt..... Har gjort solrosbröd och även upptäckt fenomenet bikarbontasbröd =) En mycket fiffig liten lösning på ett tidsrelaterat problem....
Här är ett recept jag fick av en kollega:
Lingonbröd:
5 dl vetemjöl
d dl grovt rågmjöl
1 dl solroskärnor
½ dl krossat linfrö
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
5 dl naturell yoghurt 3%
1 dl lingonsylt
Sätt ugen på 175 grader. Smörj en avlång bakform, ca 1,5 l m. matfett.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt youghurt och lingonsylt och rör ihop till en kladdig smet.
Töm smeten i bakformen och sätt formen i nedre delan av ugnen och grädda i ca 70 min.
Känn med en sticka, är stickan torr är brödet färdigt.
Stjälp upp degen på ett galler och låt det svalna under en bakduk.
Detta bröd är bra på så sätt att man kan experimentera och stoppa i det man har hemma, sålänge man följer själva basen i receptet.
Ett annat jäkligt nice recept, att ha till brödet kanske? är detta:
Citronfärskost:
200 g naturell färskost
1 citron
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
Skölj citronen, riv av skalet(det gula) och pressa ur saften.
Rör ner skal, en tsk citronsaft och olivolja i osten och rör den smidig. Smaka av med salt och peppar.